Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ord står mot ord i D-vitaminhärva

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:15.
Bild: Lehtikuva

D-vitaminhärvan som fick sin början förra veckan fick också S-gruppen att undersöka vitaminhalten i sina D-vitaminpreparat som säljs under märket Rainbow.

- Resultatet i undersökningen förvånade oss eftersom vi undersökt vitaminhalterna både i lanseringsskedet och medan produkten varit ute på marknaden. Inget anmärkningsvärt har någonsin uppkommit, säger produktutvecklingschef Marjatta Väisänen.

Ett färskt forskningsresultat av ett oberoende ackrediterat livsmedelslaboratium visar att D-vitaminmängden i Rainbows tabletter är 10,9 mikrogram per tablett. Det utlovade D-vitaminmängden är enligt förpackningen 10 mikrogram.

- Den utlovade V-vitaminhalten understigs alltså inte, utan överstigs. Det höjda värdet är inom ramarna för vad Evira klassar som mätningsosäkerhet. Det viktigaste är att vi fått säkerhet om att produkten håller det som lovats för kunderna, säger Väisänen.

Enligt den omtalade undersökningen vid Östra Finlands universitet innehöll flera D-vitaminpreparat inte den utlovade mängden D-vitamin.

Forskare står bakom undersökningen

Tarja Nurmi som är biokemist vid Östra Finlands universitet, står fortsättningsvis bakom undersökningen. Enligt Nurmi strider universitetsforskningens resultat inte mot de resultat som ackrediterade livsmedelslaboratorium fått fram.

Enligt Nurmi kan man få olika resultat med två olika analysmetoder.

- I laboratorieundersökningarna tar man antagligen flera olika prover, till skillnad från oss. Vi har precis som vanliga konsumenter gått och köpt D-vitaminpreparat och sedan undersökt innehållet.