Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stiftelsen tillbakavisar kritiken

Från 2012
Uppdaterad 01.11.2012 07:15.
Bildtext Cay Sevón är upprörd över anklagelserna.

Stiftelsen Åbo 2011 anser inte man gjort något fel i användningen av statliga pengar under kulturhuvudstadsåret. Revisionsverket anklagar stiftelsen för att man missuppfattat stödvillkoren och menar att man nu borde betala tillbaka över sex miljoner euro.

Programmet är inte längre tillgängligt

På Stiftelsen Åbo 2011 betonar man att det inte finns fog för kritiken.
– Det finns det alldeles självklart inte, säger vd Cay Sevón.

Sevón pekar på att bokföringen kammats igenom noggrant under hela projektets gång, och att det inte funnits något att anmärka.
– Det här beror på att revisionsverket alldeles tydligt inte förstås vad ett kulturhuvudstadsår är.

Stiftelsen anser att ett annorlunda och temporärt projekt som kulturhuvudstadsåret inte borde tillämpa samma villkor som andra organisationer, men det undertecknar inte revisionsverket. Det handlar om specialbidrag av Undervisnings- och kulturministeriet, vilket enligt revisorrådet Pekka Ihalainen endast får fungera som en sista utväg, då inga andra pengar finns.

Kulturhuvudstadsåret har dock gjort vinst, vilket inte är tillåtet enligt revisionsverket när pengar från det statliga tipsbolaget Veikkaus finns inblandade. Revisionsverket påstår att stiftelsen gjort en felaktig tolkning av stödvillkoren.
– Jag ser inte skäl för varför man borde ha annorlunda villkor, säger Ihalainen.

Aleksi Randell, Åbos stadsdirektör och vice ordförande i styrelsen för Stiftelsen Åbo 2011, tycker liksom Sevón att kritiken känns märklig.
– Vi har gått igenom det här med ministeriet och det har aldrig varit något oklart, säger Randell.

Stiftelsen Åbo 2011 prickas av statens revisionsverk