Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Judar i Helsingfors känner sig otrygga

Från 2012
Uppdaterad 08.11.2012 06:40.

I mars sköts tre barn ihjäl utanför en judisk skola i Toulouse i Frankrike. Bara för en månad sedan utsattes den judiska församlingen i Malmö för ett brandattentat. Inget liknande har någonsin hänt i Finland men möjligheten skall inte uteslutas, säger säkerhetschefen vid Helsingfors judiska församling.

Säkerhetschefen, som jag här väljer att kalla Martin, flyttade till Helsingfors just från Malmö år 2007. Det första han gjorde när han tillträdde sin tjänst som säkerhetschef var att kontakta polisen och be dem utreda om islamistiska terroristorganisationer fått fotfäste i Finland.

- Då skrattade de åt mig, säger Martin.

Några år senare gjorde freelancejournalisten Wali Hashi ett reportage om hur unga invandrare rekryteras till Al-Shabaab - även här i Finland.

Den judiska församlingen i Helsingfors satsar omkring 100 000 euro årligen på säkerhet. Summan utgör ungefär tio procent av församlingens årsbudget. Det här ses ändå som en nödvändighet.

De barn som går i den judiska skolan som ligger i samband med församlingslokalerna måste passera två portar dagligen. Också om de går ut på utflykt skall de följas av en säkerhetsvakt.

"Folk har format sina händer som ett vapen och skjutit mot oss"

Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden.

- Det kan bestå av verbala hot, skällsords hälsningar med högerextrema tecken, folk som formar sina händer som vapen och skjuter mot oss, berättar Martin.

Han säger att situationen för judarna i Finland inte är bra.

Martin tar fram en liten ask som innehåller kort.

- Det här är en liten kortlek som jag utvecklat, förklarar Martin samtidigt som han radar upp korten på bordet framför oss.

Korten visar bilder på bland annat ett lik utanför skolan i Toulouse strax efter skottlossningen. Det nästa kortet är en bild på en man med arabiskt utseende. Han täcker namnet på mannen med fingret.

- Den här mannen brukade stå utanför vår lokal och filma. Han hotade att han skulle döda alla som finns här, beskriver Martin lågmält.

Han lägger fram ett kort där den norska statsminister kramar om någon strax efter händelserna i Utöya.

- Vill vi verkligen att det här ska vara Finlands statsminister någon dag?

Radio Vega Huvudstadsregionen: Judiska församlingens säkerhetschef om hotbilden

Programmet är inte längre tillgängligt