Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Poirot eller Selleck? Movember är här!

Från 2012
Uppdaterad 01.11.2012 10:54.
Bildtext Tapani Rintalas fjolårsmustasch

Morgonöppet: Tapani Rintala om Movember

Programmet är inte längre tillgängligt

Tapani Rintala har inlett dagen med att raka bort såväl mustasch som skägg. Skägg är nämligen förbjudet för dem som deltar i Movember, enbart mustaschen räknas!

- Det känns lite naket, det var väldigt kallt om kinderna imorse, konstaterar Rintala i Morgonöppet.

Poängen med Movember är att låta mustaschen växa samtidigt som man samlar in pengar för prostatacancerforskning. Fenomenet föddes i Australien 2003 och har fått anhängare världen över. Stilen på mustaschen får man välja själv.

- Har funderat lite på Poirot-stilen, men vi får väl se hur långt jag hinner på en månad. Det finns de som fuskar och tjuvstartar genom att låta sin befintliga mustasch växa sig riktigt präktig under Movember. Men jag tycker man ska hålla sig till reglerna.

Också fjunläppar välkomna

Rintala deltog i Movember redan i fjol, och fick uteslutande positiv respons från omgivningen.

- Folk kände inte riktigt till fenomenet då ännu och blev lite förvånade när jag dök upp med min mustasch. Men själv var jag förvånad över hur gärna folk donerade pengar till cancerforskningen via mig. Jag förde min mustaschkampanj bland bekanta på facebook, men en bekant till mig hade en massiv kampanj och fick också in massvis med pengar. Mitt saldo stannade på några hundra euro.

Sammanlagt inbringade den finländska Movember-insamlingen år 2011 nästan 100 000 euro, som oavkortat gick till cancerforskningen. Rintala kommer i år både att delta som enskild "Mo-Bro" och i grupp.

- Jag är tränare för HIFK:s juniorlag, och vi har bildat en Movember-lag. En del av killarna har inte hunnit få så mycket skäggväxt ännu, men det är inte det viktigaste. Också om man bara har några fjun är man välkommen med, bara man försöker.

Också kvinnor kan delta i egenskap av "Mo-sistas". Om den egna mustaschen är för gles kan man styra sin kampanj till en lämplig Mo Bro.

Följ med HIFK:s A-juniorers framgång i Movemberkampanjen här.