Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Viktigt med samarbete över partigränserna

Från 2012
Uppdaterad 01.11.2012 18:29.
Päivi Storgård
Bildtext Päivi Storgård.
Bild: SFP

Partierna måste samarbeta för att värna om svenskan i Finland. Det tycker både SDP:s och SFP:s Folktingsledamöter Hildur Boldt och Päivi Storgård.

Päivi Storgård sitter nästa år både i Folktinget och Helsingfors fullmäktige som SFP:s representant. Hon är upprörd över hoten mot svenskan och den aktuella hetskampanjen mot skolsvenskan.

- Föreningen Vapaa Kielivalinta påstår att den obligatoriska svenskundervisningen äventyrar välfärdssamhället. Det är ju absurt, vilseledande och kränkande, säger Päivi Storgård som själv har tvåspråkiga barn.

Tvåspråkigheten lyfts fram

- SDP är och har alltid varit tvåspråkigt. För mig som är tvåspråkig och från Helsingors är det en naturlig sak, säger Hildur Boldt som gör comeback i Folktinget för socialdemokraterna i Helsingfors.

- Det är viktigt att partierna jobbar tillsammans med en strategi för SFP kan inte bevaka det svenska ensamt utan behöver stöd från andra partier. Därför är Folktinget är viktigt för de svenska socialdemokraterna.

Kommunreformen påverkar svenskan

Boldt lyfter fram kommunreformen och regeringens kommande nationalspråksstrategi som viktiga saker för Folktinget den kommande perioden. Hon hoppas på fler möten.

- Jag har varit med tidigare och tycker att vi träffas för sällan. Vi borde se till att det här gänget med 75 skulle träffas oftare och kunna verka aktivare på olika håll för det svenska.