Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna och SFP på kollisionskurs i Österbotten

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:16.
Österbottens hus
Bild: Yle

Dagarna efter kommunalvalet har nu representationen i Österbottens Förbund blivit ett stridsäpple mellan Sannfinländarna och SFP. Enligt valresultatet skulle Sannfinländarna nu få tre platser i förbundets fullmäktige i och med att både SFP, Samlingspartiet och Centern förlorar platser.

Men då det på samma gång pågår en process för att ändra grundavtalet för förbundet ser det nu ut som om Sannfinländarna bara skulle få två platser. Dessutom skulle SFP kunna bibehålla sin majoritet i förbundets fullmäktige.

Det här betecknar sannfinländska riksdagsledamoten Maria Tolppanen som intrigmakeri. Enligt henne är det ett försök att från SFP:s sida rädda en majoritet som de enligt valresultatet inte har rätt till. Enligt henne är det för SFP hög tid att acceptera att världen har förändrats.

SFP:s Ulla-Maj Wideroos, tillika ordförande för landskapstyrelsen, tillbakavisar kritiken och hänvisar till att arbetet med att ändra grundstadgan för förbundet startat redan innan kommunvalet. Enligt henne skulle det också vara fel om SFP som ju i stort sett behöll sina positioner i valet skulle gå miste om en plats.

Juha Häkkinen från Samlingspartiet, också han medlem i förbundsstyrelsen vill tona ner grälandet. Enligt honom är det en naturlig sak att grundstadgan ses över. Bland annat av den orsaken att Vasa och Lillkyro går samman vid nyår och Vasa stads representation i förbundets organ borde öka.

I detta nu har förbundets fullmäktige 38 ledamöter, av dem har SFP 19 inklusive ordförandeposten. Enlit planerna skulle antalet ledamöter från och med nästa år minska till 37.