Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skärgården i Vasa kan bli en stadsdel

Från 2012
Uppdaterad 02.11.2012 12:18.
Vision för Vasa skärgård
Bild: Yle/Roger Källman

I Vasa kan skärgården snart bli en egen stadsdel. Staden har planerat nya bostadsområden på fastlandet som kan byggas kring år 2030, men efter det är tanken att förlänga staden ut mot skärgården.

Det finns över 2 000 sommarstugor i skärgården och många använder sig av dem. Därför är nya visioner för skärgården ett ganska känsligt ämne för många Vasabor.

Men nu har en arbetsgrupp byggt upp en vision om framtidens skärgård i Vasa och i torsdags presenterades den för allmänheten. Och högst upp på listan med målsättningar ligger rubriken Nytt högklassigt fast boende i Vasa skärgård.

Projektchef Jouko Riipinen
Bildtext Projektchef Jouko Riipinen.
Bild: Yle/Roger Källman

Betyder det att sommarstugorna ska ge vika för radhus och vägar?
- Ja, en av målsättningarna är att man skulle ha nya riktiga bostadsområden i skärgården, så att Vasa också skulle växa utåt, säger projektchef Jouko Riipinen.
En del av skärgården skulle fortfarande finnas för fritidsboende, men en stor del skulle bli fast boende.

Skärgården i Vasa kan bli ny stadsdel

Programmet är inte längre tillgängligt

Vasa stad har fått hjälp av miljöplaneringsföretaget Airix och de har nu arbetat med den här visionen i ett år. Visionen finns nu ute på projektets webbsida och man kan gå in och kommentera den två veckor framåt.

Tomas Sparv har en sommarstuga på Bengtskär som enligt planen skulle bli en förlängnig av bostadsområdet Västervik.
- I princip är jag positivt inställd till det här för att nog ska ju staden utvecklas. Om man tänker på Gamla Gerby, som det såg ut för fyrtio år sedan, så är det ju också helt annat i dag.