Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kortet väntar fortfarande på användare

Från 2012
Uppdaterad 16.01.2015 13:05.
Servicechef Alf Karlsson på Befolkningsregistercentralen.
Bildtext Servicechef Alf Karlsson på Befolkningsregistercentralen.
Bild: Yle/Johan Gullmets

Sedan 1999 har det elektroniska id-kortet väntat på att finländarna ska börja använda det för identifiering på nätet. Eftersom det är mycket enklare att göra det med bankkoder väntar det fortfarande.

I dag har 380 000 finländare skaffat sig ett elektroniskt identitetskort. På 13 år är det inte särskilt många. Speciellt inte eftersom statens ambition i tiderna var att att alla skulle vilja ha ett.

I dag säger tjänstemännen bakom kortet att en orsak till att det aldrig slog igenom var att bankerna inte ville samarbeta. En annan orsak är att det inte är särskilt lätt att använda.

Radar har ändå frågat sig vad det skulle kosta i skattepengar om alla skulle skaffa sig ett elektroniskt identitetskort. Om man alltså skulle svälja förnedringen med att lanseringen av kortet blev en flopp och gå inför en statlig identifiering på nätet.

–Kostnaderna för ett id-kort är i princip de samma som för att producera hundratusen kort. Det här systemet har varit i bruk i över tio år så det har betalat sina kostnader redan, säger servicechef Alf Karlsson på Befolkningsregistercentralen.

Ingenting är ändå gratis. För konsumenten kostar kortet 55 euro att beställa. 38 är för framställningen av det fysiska identitetskortet och 16 euro är för chippet på kortet, eller medborgarcertifikatet.

Det elektroniska identitetskortet har fler möjligheter än bankkoderna, till exempel för att kryptera e-post eller underteckna dokument. Juridiskt sett är de ändå lika säkra eftersom lagen säger att stark elektronisk identifiering kan göras med bankkoder, med mobiltelefon och med det elektroniska identitetskortet.

Läs också:
Elektroniskt ID blev bankernas marknad
Kostar att stöda medborgarinitiativ

Mer om ämnet på Yle Arenan