Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minnesproblem bland yngre allt vanligare

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Läkare följer med patientens hjärna under datortomografin.

Minnesproblem bland finländare i arbetsför ålder har ökat kraftigt under de senaste åren. Allt fler arbetstagare med minnesproblem som försvårar arbetet skickas till läkarmottagningarna.

Alzheimers sjukdom och andra minnessjukdomar brukar vanligtvis ses som något äldre lider av, men allt fler yngre människor i arbetsför ålder söker hjälp på grund av problem med minnet.

Anne Remes, som är professor i neurologi vid universitetet i Kuopio, har forskat i arbetsföra personers minne. Ungefär 20 procent av dem i arbetsför med minnesproblem lider av någon form av minnesjukdom, men för största delen beror minnesproblemen på dålig sömn, emotionella problem och problem med arbetsmotivationen.

Remes tror att en orsak till de ökande minnesproblemen beror på dagens hektiska arbetsliv - minnet och informationsbehandling blir allt viktigare.

- Informationsflödet är så stort i dagens värld och vi måste koncentrera oss på så många saker på en gång, säger Remes.

Hittills har man främst rekommenderat hjärngymnastik för att förebygga minnessjukdomar. Men det är minst lika viktigt är att ge sig själv tillåtelse att vila.

- Vi borde fokusera på att ta hand om hjärnans funktion. Vi måste vila, sova bra och ha hobbyer vi tycker om. Det här är minst lika viktigt som ett aktivt användande av hjärnan.