Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inflation på öroninflammationer

Från 2012
Uppdaterad 04.11.2012 07:09.
Barn med öroninflammation
Bild: Mika Kanerva

Säsongen för öroninflammationer bland barn börjar nu när vintern närmar sig.

Det här är ett återkommande problem för de flesta småbarnsfamiljer, kring 95 procent av alla barn beräknas drabbas av öroninflammation åtminstone en gång innan de fyllt tio. Det här är dessutom ett problem som vuxit till sig i det tysta under årens lopp.

Enligt öronläkaren Robert Ginström finns det en mycket konkret förklaring till det här.
- Sett ur ett längre tidsperspektiv har det skett en klar ökning och en sak som tydligt påverkar är dagvårdsformen som har gått mot det större. Ju fler barn som samlas i små utrymmen desto högre är risken för att smittas av förkylning, vilket sedan leder till öroninflammation.

Behandlingen av öroninflammationer hos barn är inte alltid helt lätt. Det finns många föräldrar som är oroade över att en del antibiotika inte längre har någon verkan på inflammationen, eftersom det ofta kan ta flera veckor innan örat känns helt bra efter att man genomgått en kur.

Enligt Ginström handlar det ändå sällan om det här.
- Det finns resistens mot vissa bakterier, men om man väljer antiobiotikan väl så biter den nog på de flesta bakterier. Sedan måste man komma ihåg att det inte alltid är bakterierna som ger symptomen, utan det är den vätska som lätt blir kvar i mellanörat som orsakar symptomen.

I 50-80 procent av fallen läks öroninflammationen av sig själv, utan någon behandling. Att göra rätt diagnos på ett barn och avgöra om det verkligen behövs en antibiotikakur är ändå inte så lätt.

- Det är svårt att titta i barns små öron som kan vara igenstockade av vax och göra rätt diagnos. Dessutom kan det vara svårt att tolka ett barns smärta och missnöje. Det här leder därför lätt till att man övertolkar och för säkerhets skull ger antibiotika, fast man inte är riktigt säker på om det är en inflammation.