Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biskop Tawadros blev kopternas påve via lotteri

Från 2012
Uppdaterad 04.11.2012 20:09.
Biskop Tawadros blev kopternas påve via lotteri - Spela upp på Arenan

De kristna kopterna i Egypten har valt en ny påve. Biskop Tawadros har valts till den 118:e ledaren för den största kristna minoriteten i Mellanöstern - det vill säga ungefär 8 miljoner människor. Tawadros förväntas arbeta för att de kristna i Egypten blir hörda.

Bild: Reuters TV

Valet förrättades så att en pojke med förbundna ögon valde en av tre papperslappar ur en glasskål som placerats på altaret i St Marks katedral i Kairo. På varje lapp stod skrivet ett namn. Valet anses på detta sätt ligga i Guds händer.

Bild: Reuters TV

Ytterligare en biskop och en munk hade nominerats.

Bildtext Biskop Tawadros i mitten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tawadros efterträder påven Shenouda III som avled i mars.

Under påven Schenouda expanderade den koptiska kyrkan betydligt - också utanför sin traditionella bas i Egypten. Han kämpade för att förena de kristna kyrkorna, och råkade i konflikt med den tidigare presidenten Anwar Sadat, framför allt i frågor som gällde synen på Egyptens relation till Israel.

Kopterna diskrimineras

De kristna kopterna har länge lidit av att bli diskriminerade av den egyptiska staten och landets muslimska majoritet. Deras farhågor förvärrades då president Hosni Mubarak i fjol avsattes och efterträddes av Muslimska brödraskapet.
Attacker mot kopter har blivit vanligare, och många kopter säger att de är rädda för det styrande Muslimska brödraskapet.

Påven Shenouda, som ledde den koptiska kyrkan i 40 år, försökte få landets ledare att uppmärksamma kopternas problem.

I oktober 2011 dödades 25 människor i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor efter en protestmarsch i Kairo. Marschen ordnades på grund av att en kyrka bränts ner.

Den koptisk-ortodoxa kyrkan har sina rötter i Alexandrias grekisk-judiska miljö.