Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö försvarar Islandsoperation

Från 2012
Uppdaterad 05.11.2012 13:18.
Bild: Flygvapnet

President Sauli Niinistö har upprepat att den omstridda bevakningen av Islands luftrum är ett nordiskt projekt som kan gynna Finland.

Enligt Niinistö är de nordiska länderna sammansvetsade av flera saker såsom gemensam historia och samhällen som liknar varandra.

- I dag förenas vi också av en gemensam vilja att utveckla försvarssamarbetet mellan de nordiska länderna, sade Niinistö på en nationell försvarskurs i Helsingfors på måndagen.

Ett deltagande i operationen skulle ge militära fördelar i form av ökad erfarenhet och förmåga att agera gemensamt, sade presidenten.

Men ett deltagande skulle enligt honom framför allt vara ett viktigt steg om Finland vill utveckla det nordiska försvarssamarbetet.

- Vi kan inte gå och säga att vi vill utveckla och sedan låta bli, fastslog Niinistö. Trovärdigheten är vår viktigaste valuta – även i säkerhetspolitiken, sade han.

Finland och Sverige har förklarat sig redo att delta i den Natoledda övervakningen av Islands luftrum. Island har inget eget försvar och Nato ansvarar för övervakningen.

Natokopplingen har gett upphov till en livlig politisk debatt. Niinistö upprepade på måndagen sin hållning att saken bör behandlas grundligt i riksdagen.

Diskussion om artikeln