Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Staden avskedar Hakkarainen

Från 2012
Uppdaterad 13.03.2017 13:35.
Mårten Johansson och Jyrki Hakkarinen
Bildtext Utvecklingsdirektören och stadsdirektören i Raseborg har inte kunnat samarbeta.
Bild: Yle/Fia Doepel

Raseborgs stad löser den utdragna chefstvisten genom att säga upp utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen.
Det beslöt stadsstyrelsen på måndag kväll.

Radio Vega Västnyland: Raseborg löste chefstvisten - Hakkarainen fick sparken

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Hakkarainen sades upp och fick genast packa ihop

Programmet är inte längre tillgängligt

Staden som arbetsgivare anser att Hakkarainens "uppenbara illojalitet är ett sakligt och vägande skäl för att säga upp honom".

Stadsstyrelsen kommer med fyra uppsägningsgrunder:
1. Hakkarainen har skadat stadens anseende och gett en felaktig bild av staden. Hans kritik stämmer inte.
2. Hakkarainen har skadat stadsdirektör Mårten Johanssons anseende och gett en felaktig bild av Johanssons ledarskap och person.
3. Hakkarainen har inte uppträtt lojalt mot sin arbetsgivare.
4. Hakkarainen varnades skriftligt i början av oktober i år och han har därmed haft möjlighet att rätta till sitt förfarande. Men han har fortsättningsvis tagit en överordnad roll gentemot sin arbetsgivare. Han försöker genom utpressning nå sitt mål angående lön och position.

Stadsstyrelsen inleder nu processen för att säga upp utvecklingsdirektören.
Hakkarainen befrias från sin tjänstgöringsskyldighet under hörandeprocessen, uppger stadsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Två saker?

Utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen har i flera års tid kritiserat stadsdirektörens ledarskap och anklagat honom för mobbning. Han har också krävt högre lön för sitt jobb.

Stadsstyrelsen skickade på måndagen ut två pressmeddelanden.

Det ena gäller uppsägningen och uppsägningsgrunderna.
Hakkarainen har kritiserat stadsdirektören och den övriga ledningen i Raseborg, både politikerna och tjänstemännen. Det är den här kritiken som är orsaken till uppsägning.

Det andra pressmeddelandet handlar om Hakkarainens ankalagelser om mobbning.

Staden anser att någon mobbning inte har förekommit. Staden säger sig ha utrett den påstådda mobbningen tre gånger, åren 2009, 2010 och 2012. Slutsatserna av utredningarna blev att det egentligen inte har förekommit någon mobbning utan att de två direktörerna inte kan kommunicera med varann och att de har olika syn på ledarskap.

Hakkarainen: Jag har uppoffrat mig för Raseborg

Jyrki Hakkarainen berättar för Yle Västnyland att han fick veta om beslutet klockan nio på tisdag morgon. Han tvingades genast tömma sitt arbetsrum på gamla stadshuset i Ekenäs och lämna tillbaka nycklarna till kanslichefen, tf. stadsdirektör Thomas Flemmich.
- Jag är i chock. Hur kan man förfara så här i ett rätssamhälle. Jag har försökt kämpa för Raseborg och uppoffra mig och här är resultatet!

Hakkarainen upplever att innehållet i hans kritik inte alls har behandlats i Raseborg. Han hoppas att det nya fullmäktiget tar tag i frågorna han har lyft fram.

Stadsstyrelsen: Johansson bör fokusera på ekonomin

Styrelsens första viceordförande Anders Walls (SFP) anser att också andra än utvecklingsdirektören borde se sig i spegeln
- Stadsdirektören har också orsak att skärpa sig. Vi har ett utmanande läge i kommunen ekonomiskt. Det kräver att stadsdirektören sätter sin energi på det och sysslar mindre med andra saker.

Walls påminner om vikten att stadsdirektören för ha fullmäktiges förtroende. Han tror att stadsdirektören nog har det i Raseborg.
- Inga andra signaler har nu kommit till mig för tillfället i alla fall.

Stadsdirektören inte överraskad

Stadsdirektör Mårten Johansson är sedan några veckor tillbaka sjukskriven på grund av stressymptom.
Han säger till Yle Västnyland att han inte är förvånad över uppsägningsbeslutet: Men han tillägger att han i det här skedet i övrigt inte vill kommentera beslutet.

Diskussion om artikeln