Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Utrymmesbrist orsakar paus för familjecaféet i Ingå

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:19.
Margita Björklöf
Bildtext Margita Björklöf säger att familjecaféet är viktigt inte minst för umgängets skull.

Folkhälsans familjecafé i Ingå håller tillsvidare stängt på grund av att man saknar en lokal för verksamheten. Kommunen behöver lokalen i det så kallade Stenhuset intill Kyrkfjärdens för sina anställda och caféverksamheten som tidigare har hållits där måste därför flytta ut.

Från och med hösten har Folkhälsan i Ingå ordnat parkverksamhet på måndagar samt familjecafé på tisdagar och onsdagar. Beskedet om att caféverksamheten inte kan fortsätta i Stenhuset kom som en total överraskning, berättar Folkhälsan caféledare Nina Österlund. För tillfället utreder hon tillsammans med kommunen olika förslag om var familjecaféet kunde hållas i framtiden. Både Ingahemmet och församlingens utrymmen är möjliga alternativ.

- Vi behöver en lokal med ett kök, en sal och gärna med en lekpark i närheten, berättar Österlund.

Caféledare vid Folkhälsan Nina Österlund
Bildtext Nina Österlund.

Caféverksamheten har tidigare hållits också i bland annat ett klubbutrymme i hälsocentralens källare samt på gamla Läkargården.

Värdefull verksamhet för föräldrar

Ingåborna och mammorna Marie Bergman-Auvinen och Margita Björklöf har båda varit nöja med caféverksamheten för föräldrar.

- Det är väldigt viktigt då man bor så att man inte ens har grannar i närheten att man får en möjlighet att träffa andra föräldrar samtidigt som barnen får en social kontakt till andra barn, anser Marie Bergman-Auvinen.

Att caféverksamheten skulle hållas i kyrkobyn skulle enligt Marie vara det ideala, men också Ingahemmet ser hon som ett möjligt alternativ. Att gå på vanligt café för att träffas med alla barn samtidigt ser hon inte som ett alternativ eftersom barnen måste få möjlighet att leka.

Folkhälsan har gjort en stor insats för kommunen och för kommuninvånarna genom att stöda den här verksamheten och därför borde nog kommunen hitta en ny lokal för verksamheten, menar Björklöf.