Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Hjulet ska uppfinnas om och om igen"

Från 2012
Uppdaterad 07.11.2012 16:20.
Bildtext Uppfinnaren Kaj Mickos säger att uppfinningarna aldrig kan ta slut.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Företagen ska se till att förändra sig och anpassa sig hela tiden. Annars kommer kineserna och andra att hitta på bättre lösningar och springa förbi Norden.

Det hjul som vi uppfann för tio år sedan är inte användbart längre och ser helt annorlunda ut, för att inte tala om det som uppfanns i Mesopotamien för 5 000 år sedan. Så vi ska uppfinna hjulet om och om igen men med nya material och användningsområden.
Kaj Mickos

Det säger uppfinnaren och professorn Kaj Mickos. Han föreläste för företagare och utbildare i Jakobstad på onsdagen och budskapet var att det finns alla möjligheter till nya lösningar.

Innovationer kan handla om nya produkter men också om nya tjänster, metoder eller processer. Mickos säger att uppfinningarna aldrig kan ta slut och hela tiden kommer nya och bättre produkter och verksamheter.

- Det hjul som vi uppfann för tio år sedan är inte användbart längre och ser helt annorlunda ut, för att inte tala om det som uppfanns i Mesopotamien för 5 000 år sedan. Så vi ska uppfinna hjulet om och om igen men med nya material och användningsområden.

Företag som har kört fast i gamla hjulspår kan också förändras

Programmet är inte längre tillgängligt

Kaj Mickos talar för att företag ska ta med alla personalgrupper då de söker nya lösningar. Hans erfarenhet är att ingenjörer och utvecklare kanske inte alls är bättre uppfinnare än fotbollstränare eller sångpedagoger.

Kaj Mickos bor i Sverige men kommer ursprungligen från Finland. Han har ett trettiotal patent och har bland annat uppfunnit en pump för bröstmjölk och skruvförpackningar.