Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lås stoppar inte cykeltjuvar i Åbo

Från 2012
Uppdaterad 08.11.2012 09:08.
Cyklar

Åbo toppar tillsammans med Mariehamn, Vasa och Helsingfors statistiken över cykelstölder i Svenskfinland.

Här är risken för att bli av med sin cykel större än i andra kommuner om man jämför stölderna med invånarantalet. 2011 stals 1164 cyklar i Åbo. Fram till slutet av oktober i år hade 1212 cyklar blivit stulna i Åboregionen.

Linda Holmqvist är en av många Åbobor som blivit av med sin cykel.
- Jag låste cykeln och lämnade den vid torget. När jag kom tillbaka efter kanske 15 minuter var den borta. Jag trodde inte det var sant, säger Holmqvist.

Anna Abrahamsson har fått sin cykel stulen två gånger. Först i maj och igen i september.
- Jag var borta över helgen och när jag kom hem var cykeln spårlöst försvunnen, säger Abrahamsson.

Stölden fastnade på band av en övervakningskamera och filmen visar ett gäng killar som bär i väg med Annas låsta cykel. Ingen har dock åkt fast och Anna har inte fått tillbaka sin cykel.

Både Linda och Anna hade låst sina cyklar men det hindrade inte tjuvarna. Enligt kommissarie Bengt Lagerroos vid Åbopolisen finns det saker man kan göra för att minska risken att ens cykel blir stulen.
- Börja med att skaffa ett ordentligt cykellås. Tyvärr går de flesta vanliga vajerlås enkelt att bryta upp om man bara har rätt verktyg. Se också till att alltid låsa fast cykeln i något så den inte går att bära i väg, säger Lagerroos.

Anna Abrahamsson säger att hon gärna skulle låsa fast sin cykel men att det inte finns någon cykelställning där hon bor. Hon bor i Domus i en studentbostad som sköts av Åbo Akademi där också många andra studerande blivit av med sina cyklar.
- Problemet är att här inte finns något att låsa fast cykeln i. Jag hoppas vi kunde få hit en cykelställning. Det är inte kul att köpa ny cykel när man lever på studiestöd, säger Abrahamsson.

Läs också:

I de här kommunerna stjäls flest cyklar
Karta: här slår cykeltjuvarna till