Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Du kan använda ditt SIM-kort som kreditkort - debatt!

Från 2012
Uppdaterad 04.06.2015 11:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

Spotlights program om SIM-kort skapar debatt. Många visste inte att SIM-kort - som finns i alla mobiltelefoner och i mobila bredband ("mokkula") - de facto är kreditkort. Vissa telebolag har skrivit in dettta i sina villkor.

Spotlight berättade om ett fall då det gick riktigt snett: Tove Sundman i Sibbo skaffade ett mobilt bredband för 13,90 per månad – och i dag går räkningen på 13 000 euro.

Tove Sundman skaffade ett mobilt bredband åt sin hyresgäst för att hyresgästen skulle kunna surfa på nätet. Hon ville vara en hygglig hyresvärd. Hon försäkrade sig om att kostnaden inte skulle kunna överstiga den överenskomna månadsavgiften.

Men hyresgästen tog ut SIM-kortet, som finns inne i det mobila bredbandet, och köpte varor och tjänster för tusentals euro ända tills Tove upptäckte det och spärrade kortet. Toves hyresgäst är kriminell och Spotlight har inte fått tag på honom för en kommentar. Han krävs inte heller på räkningen, eftersom avtalet på det mobila bredbandet gjordes i Toves namn. Telebolaget kräver Tove på hela summan.

Tove är inte den enda som råkat ut för ett oskyddat SIM-kort. Konsumentmyndigheterna slår larm om att SIM-korten i dag har blivit ett betalningsmedel som kan jämföras med ett kreditkort. Det finns fler fall som liknar Toves, enligt Konsumentverket.

Du har alltså kredit på ditt SIM-kort! I dag kan man handla både tjänster och varor, konsertbiljetter, mat och dryck och parkeringsavgifter, biltvätt etc med ett SIM-kort. Det finns ingen kreditgräns om man inte uttryckligen förstår att be telebolagets kundtjänst installera till exempel en saldogräns.

Det som konsumentverkets jurist är upprörd över är att när någonting går snett med ditt kreditkort är det kreditbolaget som ansvarar – och så är det inte med SIM-kortet. Operatörerna har enligt lag inget ansvar.

Se tv-inslaget i Spotlight

Redaktör är Pekka Palmgren.