Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arg miljöminister besökte Talvivaara

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Fortsatt kritiskt läge i Talvivaara - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Missnöjet med Talvivaaragruvan är enormt bland invånarna i Sotkamo och Kajana och speciellt bland markägarna, rapporterar Svenska Yles reporter som posterade sig vid gruvans huvudingång på torsdagen. Markägare och miljöaktivister hade samlats för att demonstrera.

Det läcker fortfarande giftigt vatten vid gruvan. Läckan norrut mot Ule älv har stoppats, men söder om gruvan är skyddsbassängerna överfulla och gruvbolaget släpper nu ut förorenat vatten i vattendragen söderut mot Vuoksen.

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) besökte gruvan och vill ha en utredning av hur den lokala NTM-centralen agerat. NTM-centralen i Kajanaland har bett försvarsmakten om hjälp för att få den utrustning som behövs för att permanent täppa till läckan i fällningsbassängen.

Utanför huvudingången samlades markägare och miljöaktivister för att demonstrera. Missnöjet med gruvan är enormt bland invånarna i Sotkamo och Kajana och speciellt bland markägarna, rapporterar Svenska Yles reporter Ingemo Lindroos som posterat sig vid gruvans huvudingång.

-De är förtvivlade över att de har så små möjligheter att påverka situationen, säger hon.

Kritik från statsmakten

Talvivaaras miljölov stämmer inte överens med den nuvarande verksamheten, anser kanslichef Erkki Virtanen vid Arbets- och näringsministeriet.

Virtanen sade i onsdags i tv-programmet A-Studio att till exempel sulfathalterna är betydligt större än i miljölovet.

Enligt Virtanen finns det brister också i tekniken. Han anser att företaget inte kan fortsätta sin verksamhet utan utredningar.

Virtanen säger att situationen på alla vis är olycklig. Det har skett stor miljöskada, företagets verksamhet måste avbrytas och branschens rykte har lidit nästan omätbar skada, säger han.

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) besökte gruvområdet i dag och mötte representanter för Talvivaara. Han krävde återigen kraftigare åtgärder av miljömyndigheterna.

Samtidigt har han tillsatt en utredningsgrupp som ska titta närmare på hur miljömyndigheterna, eller i praktiken NTM-centralen, agerat i Talvivaarafallet.

I onsdags publicerade Niinistö ett ovanligt hetsigt blogginlägg där han kritiserade Talvivaaras verksamhet.

Kritiken mot gruvan har tilltagit på grund av att det har läckt ut förorenat vatten i flera dagars tid.

Läs också:
Talvivaaraläckan hittad - höga uranhalter
Naturskyddsförbundet kräver hårdare tag