Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inomhusvelodrom och ny bollhall till Helsingfors?

Från 2012
Uppdaterad 08.11.2012 20:18.
Velodrom & Sports Arena
Bildtext Arenans öde avgörs inom kort?
Bild: ArkkitehditNRT, Jyrki Tasa

Finländska cykelvänner drömmer om en inomhusvelodrom. Den nuvarade velodromen i Helsingfors fyller så småningom 75 år och lämpar sig inte längre för bancykling. En ny inomhusvelodrom planeras därför till norra Helsingfors. Arenan skulle dessutom inhysa handbolls, basket och innebandyklubbar.

Sportinslag: Inomhusvelodrom och idrottshall till Helsingfors? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Velodromen byggdes ursprungligen för de inställda olympiska spelen i Helsingfors år 1940. Dessvärre duger den inte längre för bancykling. Dels är banan för lång det vill säga 400 meter - moderna regelrätta banor är 250 meter. Dessutom är Helsingfors velodromen rentav hälsovådlig.
- Om det sker för grenen typiska olyckor på Helsingfors Velodromen leder det oftast till man går skadad i en månad efter det. Att falla omkull på en inomhusbana är inte alls farligt, säger Marko Vauhkonen som fungerar som projektkordinator för Velodrome & Sports Arena Finland.

Sportinslag: Stor brist på handbollsutrymmen i Helsingfors - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Att endast bygga en inomhus-velodrom i Finland skulle ändå vara vansinnigt. Därför har hallprojektet genast från början inkluderat basketföreningen HNMKY, innebandyföreningen Tapanilan Erä och Helsingfors IFK handboll. På alla fronter är behovet av träningstider stort.
- För tillfället tränar HIFK:s handbollslag i tio olika hallar. Ifall vi kunde koncentrera alla träningar till en hall skulle vi kunna bygga upp en klubbidentitet, säger Ville Leppänen som är sportchef för HIFK Handboll
- Det råder akut brist på träningstider i huvudstadsregionen. Klubbarna är då och då tvungna att tacka nej till nya spelare på grund av utrymmesbrist och det känns fel, säger handbollsförbundets verksamhetsledare Tomi Puikkonen.

Sportinslag: HIFK Handboll vill samla all verksamhet under samma tak - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Men smakar det så kostar det. Budgeten för bygget går loss på 12 miljoner euro och de involverade klubbarna skulle betala totalt en miljon euro. Utöver det hoppas man att undervisningsministeriet skulle stå för sex miljoner och Helsingfors stad för en miljon samt bevilja ett fördelaktigt lån på fyra miljoner.
- Andelen elitidrott i hallen är endast 15 procent. Den övriga tiden fördelas mellan barn och handikappidrott, säger Marko Vauhkonen

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Finländsk cykling behöver en inomhusvelodrom - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De årliga driftskostnaderna skulle uppgå till ungefär 700 00 euro - mycket pengar också det men enligt IFK-Handboll är det inte oöverkomliga summor
- De kostnader vi har i de tio olika hallar som våra lag tränar i för tillfället är på samma nivå som de årliga kostnaderna skulle vara i den nya hallen, säger Ville Leppänen.

Huruvida undervisningministeriet och Helsingfors stads idrottsnämnd kommer att ge grönt ljus i finansieringsfrågan klarnar eventuellt redan före årsskiftet. I princip är man båda hållen positivt inställda till projektet, men man har också signalerat en oro över att budgeten för bygget är för snålt tilltagen. Om det frågetecknet rätas kan hallbygget eventuellt inledas redan under våren 2013.

Diskussion om artikeln