Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs skattesats diskuterades i studion

Från 2012
Uppdaterad 09.11.2012 16:05.
Linnéa Henriksson (SFP), Peter Björklöf (FKP) och Marko Reinikainen (De gröna).
Bildtext Linnéa Henriksson (SFP), Peter Björklöf (FKP) och Marko Reinikainen (De gröna) debatterade inkomstskattesatsen i Raseborg.

Huruvida inkomstskattesatsen borde höjas för år 2013 i Raseborg eller inte debatterades i YLE Västnyland studio på fredagen. Tre fullmäktigeledamöter försökte få rätsida på detta.

Linnéa Henriksson (SFP) är emot att inkomstskatten skulle höjas.

- Man kan inte fortsätta att leva över sina tillgångar hur länge som helst. Det är ohållbart att höja på skattesatsen en procent nu och en halv procent följande år, sade Linnéa Henriksson bland annat.

De Gröna vill höja skatteprocenten

De Grönas Marko Reinikainen som är för en förhöjning av skattesatsen sade att alla säkert inser att Raseborg måste skära ned på kostnaderna.

- Genom att höja på skattesatsen får vi mera tid att göra nedskärningar. Och dessa kommer att göra väldigt ont.

Kommunistpartiets Peter Björklöf är emot en skatteförhöjning, men konstaterar i samma veva att behovet i Raseborg är en högre förhöjning än procent. Han talar om att inkomstskattesatsen borde höjas med 1,75 procent.

- Det här är ett rikspolitiskt ärende som ligger och väntar på kommunreformen, social och hälsovårdsreformen och statsandelsreformen så, att hela kommunsektorn är underbudgeterad i förhållande till de åligganden som den har, säger Björklöf.

Linnéa Henriksson håller med Björklöf om att kommunsektorn är underbudgeterad, men att reformerna inte löser problemen i Raseborg.