Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

SFP störst i ett östnyländskt fullmäktige

Från 2012
Uppdaterad 09.11.2012 15:22.
symbolisk bild  om kommunfusioner
Bild: Yle

Hur skulle kommunfullmäktige i storkommunen Östnyland se ut? Svenska YLE har lekt med tanken och sammanställt ett fullmäktige enligt de mest radikala utredningarna
om hur kommunerna kunde se ut i framtiden.

Kommunen Östnyland skulle ha drygt 90 000 invånare och ett fullmäktige på 59 ledamöter. Det gamla Borgå skulle få 31 mandat, Sibbo 12 mandat och Lovisa 10 mandat. De mindre kommunerna skulle få ströplatser.

En knapp tredjedel av ett gemensamt östnyländskt kommunfullmäktige skulle representera Svenska folkpartiet.
I dagens Lovisa har SFP över 40 procent av fullmäktigeplatserna.

- Inte låter det ju bra, förstås skulle ju SFP ändå vara det största partiet, säger Leena Lindfors, sfp-ledamot i Lovisa. Det skulle gälla att samarbeta mellan representanter för olika partier.

Lindfors tror ändå att det skulle vara en utmaning att få alla i samma parti att samarbeta.

- Det skulle gälla att ha en ganska stark gruppdisciplin att få partiets linje att gälla istället för den gamla hemkommunens.

Av samma åsikt är Matti Nuutti, SDP i Borgå. Han var med då Borgå stad och landskommun fusionerades och vet att den politiska dragkampen åtminstone under den första perioden i ett östnyländskt fullmäktige skulle gå mellan de gamla kommunerna.

Socialdemokraterna skulle enligt Svenska YLE:s vision bli lite svagare. Nuutti ställer sig kritiskt till siffrorna och tror att den verkliga delningen mellan partierna skulle bli annorlunda.

- Förstås förstår jag realiteten att SFP kanske skulle vara det största och starkaste partiet, men jag tror inte att skillnaden är så stor som den ser ut att vara i teorin, säger han.

Svenskfinland som fem storkommuner - YLE:s vision