Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flyktingfrågan till behandling i Raseborg

Från 2012
Uppdaterad 12.11.2012 12:24.
Asylsökande i kö
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle

Frågan om att ta emot flyktingar kommer äntligen upp till ny behandling i Raseborgsstyrelsen. NTM-centralen har skickat staden en önskan om att ta emot 25 iranska flyktingar som just nu finns på flyktingläger i Turkiet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Flyktingfrågan till behandling i Raseborg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flyktingarna kan komma redan i februari, berättar invandrarkoordinator Börje Mattsson som bereder ärendet inför stadsstyrelsens behandling.

- Det är redan klart vilka familjer som kunde komma. Vi har kollat upp allting som har att göra med barnens skolning och boende. Vi gör allt för att skapa en grund för att ta emot flyktingarna.

Behandlingen har dragit ut på tiden

För över ett år sedan övervägde staden att ta emot flyktingar från Libyen, men då blev det inget av förslaget. SFP upplevde att det inte var befogat att ta emot flyktingar just då.

Sedan dess har frågan bara skjutits fram. I juni försökte ett tjugotal fullmäktigeledamöter påskynda processen med att få flyktingar till Raseborg. Nu efter fem månader är det alltså dags att ta ställning till flyktingfrågan pånytt. Men nu är flyktingarna i Libyen förstås inte längre aktuella utan det kan bli iranska flyktingar i stället.

SFP uttalar sig inte än...

Och hur blir det med SFP den här gången? Anders Walls, gruppordförande för SFP, vill inte kommentera flyktingfrågan förrän den har behandlats inom gruppen. Björn Siggberg kommenterar som enskild SFP-politiker att han inte är beredd att ta ställning i frågan innan det har gjorts utredningar om hur flyktingarna som tidigare kommit till Raseborg har integrerats i samhället. Han påpekar också att det var den här utredningen som SFP också tidigare saknade i beredningen.

Exakt när frågan dyker upp på stadsstyrelsens föredragningslista är ännu oklart, men klart är att det kommer att ske inom kort..