Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Hårda sparåtgärder vid SAS

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nya kollektivavtal för anställda, sänkta löner, nya pensionsvillkor och centralisering av olika funktioner. Med de här åtgärderna försöker SAS rädda det krisdrabbade bolaget.

I sin kvartalsrapport meddelade SAS i dag om det sparprogram som väntas rädda det krisdrabbade bolaget. SAS ska spara cirka 350 miljoner euro (tre miljarder kronor) och sälja förmögenhet för lika mycket.

För att fortsätta flyga behöver SAS förlänga sina lån. För att förlänga lånen behöver bolaget nya kollektivavtal och statliga garantier av Sverige, Norge och Danmark.

SAS ger inga detaljer om hur mycket bolaget tänker sänka lönerna, men under helgen förekom det rykten i svenska medier om lönesänkningar på 15-25 procent.

Sammanlagt 800 tjänster inom administrationen försvinner från bolaget. SAS siktar på att minska sin personal från 15 000 till 9 000, men alla sägs alltså inte upp. Vd Rickard Gustafson säger till Sveriges television att den största delen av personalminskningen hänger ihop med försäljningar och outsourcing.

För att spara ska SAS också sälja Widerøe, som är ett regionalt flygbolag i Norge, samt flygplatsrelaterade fastigheter och marktjänster.

I Norge och Danmark har fackförbundens representanter sagt att de inte tänker gå med på sänkta löner och sämre villkor.

Sveriges regering vill hitta en ny ägare till bolaget.

På söndag ska SAS styrelse mötas för att besluta ifall det finns förutsättningar för att genomföra planen. Enligt vd:n Rickard Gustafson är det här bolagets sista chans.