Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Allt handlar om pengar"

Från 2012
Min Morgon: Inslag: Kriminella mc-gäng i Finland - Spela upp på Arenan

- Vi har, helt tydligt, en ökning av mc-gängverksamheten. De finns nu i mindre städer och kommuner, om det finns 50 000 invånare eller mera så vill de vara där. Så vi har sett en ökning i avdelningar som etablerat sig i Finland, säger kriminalöverkommissarie Rabbe von Hertzen i Min Morgon.

Rabbe von Hertzen berättar att de kriminella motorcykelgängen har olika stödföreningar som etablerar sig i olika länder, bland annat här i Finland.

- Det behöver alltså inte vara frågan om exakt Hells Angels eller Bandidos, utan stödföreningarna kan höra till en viss sfär, till exempel Bandidos-sfären.

Vilken sorts brottslighet kan då de kriminella mc-gängen vara inblandade i?

- Det handlar först och främst om pengar. Det är narkotikahandel, ekonomisk brottslighet, utpressning och indrivning av skulder. Det finns också områden där de inte är inblandade, till exempel organiserad människohandel, vi har i alla fall inte sett det, säger von Hertzen.

Den svenska författaren och journalisten Lasse Weirup har skrivit boken Svensk maffia som till stora delar handlar om de kriminella mc-gängenas verksamhet i Sverige.

- De etablerade gäng som finns i Finland påminner om de som finns i alla länder. Det är ju internationella organisationer där avdelningarna är mer eller mindre kloner av varandra. Det slående är kanske att Hells Angels inte har expanderat så snabbt under sin femton år i Finland som de har gjort till exempel i Sverige och Norge. Bandidos har ju ett numerärt överläge, såvitt jag vet, säger Lasse Weirup.

Se hela diskussionen om kriminella mc-gäng i videoklippet ovan.