Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stuk: Uranet från Talvivaara har låg strålning

Från 2012
Uppdaterad 12.11.2012 20:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands miljöcentral, Syke, Strålsäkerhetscentralen Stuk samt Institutet för hälsa och välfärd THL höll gemensam presskonferens angående utsläppen från gruvan i Talvivaara nära Sotkamo.

Enligt Timo Jouttijärvi från Syke har det runnit hundratals kilo tungmetaller ut i naturen den senaste veckan.

- Mest bekymmersamt är det om tungmetallerna, främst nickel, kommer ut i vattendragen. I synnerhet söder om gruvan finns det redan sjöar och vattendrag som är förorenade, men direkt farligt för mänskans hälsa är det inte, säger Jouttijärvi.

Uranet inte farligt

Tero Varjoranta, som är generaldirektör för Stuk, säger att strålningen från uranet inte har utgjort någon fara för de människor som jobbar inom gruvområdet eller med saneringsarbeten.

- Uranet har en ganska låg strålning och blir farligt först när det kommer ut i dricksvattnet. Det har man vid Stuk ännu inte upptäckt trots att man tar prover kontinuerligt.
Enligt Stuk går det bra att äta fisk från intilliggande sjöar och älvar eftersom uranet stannar i fiskens ben och skinn. Inte heller svamp, bär och mjölk nära gruvområdet innehåller farligt mycket uran.

- Den högsta strålningen som har mätts motsvarar den strålning som en människa får per år under normala omständigheter, men å andra sidan är det svårt att exakt mäta strålningsvärdena, medger man vid Stuk.

- Man kan fortsätta att duscha och bada utan hälsorisker, menar Varjoranta

Vid Stuk understryker man att man hela tiden följer med utvecklingen och allmänheten och mänskorna i området informeras genast om det visar sig att uranet har kommit i dricksvattnet.

Resultat för tungmetaller först senare

- När det gäller tungmetallernas inverkan på hälsan kan man få exakta resultat först efter flere år.

Enligt Hannu Komulainen från THL är gifterna från gruvans vatten farligare för miljön än för människan.

- Tungmetaller, som t.ex nickel, kommer ut i blodet om man dricker vattnet och kan därför belasta njurarna. Vilken den "säkra" mängden nickel är för mänskan kan Komulainen inte uppskatta.

- Åtminstone måste man dricka vattnet för att exponeras, nickel sugs inte upp via huden när man t.ex simmar, säger man vid THL.

Varför flere mänskor trots det fått hudbesvär hade Komulainen inget direkt svar på.

- I sjön Kivijärvi har det varit förbjudet att simma redan i två år. Bland annat fick ungdomar som deltog i läger nära sjön, och som simmade där, hudproblem. Det måste finnas någon annan orsak till dessa hudbesvär än nickel, men vad det är i sjön som förorsakar det vet vi inte, konstaterar Hannu Komulainen från THL.

Läs också:
Polisen utreder utsläppet i Talvivaara
Vattnet nära Talvivaara kan inte användas
Pokka: Miljöbrott vid Talvivaara
Tervos "Paskavaara"-blogginlägg sprids i sociala medier