Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Borde cannabis legaliseras?

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
13 min

Kan cannabis användas som medicin? Hur påverkar cannabis kroppen? Forskaren Mikael Segerstråle och Tony Rönnqvist, äldre kriminalkonstapel, kommenterar den senaste tidens debatt om huruvida cannabis borde legaliseras eller inte. - Cannabis är olagligt och det är en drog, säger Tony Rönnqvist.

- Cannabis kan också ofta bli en inkörsport till andra droger. Det är klart att alla inte fortsätter med tyngre droger, men jag har i många år förhört sådana som gjort sig skyldiga till narkotikabrott och det första de brukar säga i förhören är man börjar med marijuana eller hasch i högstadiet och går sedan över till tyngre droger. Kanske 95 procent av de jag har förhört har börjat med att röka marijuana, säger äldre kriminalkonstapel Tony Rönnqvist.

Mikael Segerstråle har forskat i nervsystemets tidiga utveckling och har tangerat cannabis i sin forskning.

- Det som är intressant är att vi har vårt eget cannabis i kroppen som fungerar på en viss slags receptorer som reagerar på det här ämnet. Med andra ord producerar vår kropp liknande substanser som det finns i själva växten, säger han.

Segerstråle ser att det finns stora möjligheter att använda den substans som finns i cannabis inom medicinen.

- På 2000-talet har man forskat väldigt mycket i det här och man ser många möjligheter. Cannabis skulle kunna användas till exempel till smärtlindring, man kan påverka hungercentret, man har påvisat att man kan påverka immunsystemet och lindra inflammationer. Det finns ett flertal olika saker som det skulle kunna användas till, säger han.

Segerstråle påpekar ändå att det är problematiskt att cannabis kan användas som en drog.

- Om cannabis ska användas måste det ske kontrollerat och enligt ordination, säger han.

Tony Rönnqvist håller med.

- Det måste ske under ordnade former. Man använder ju också många andra droger inom medicinen också, till exempel morfin som redan länge har använts till medicinskt bruk.

Cannabis är också känt som marijuana eller ganja i växtform och som hasch i kådform.

Se hela intervjun med Mikael Segerstråle och Tony Rönnqvist i videoklippet ovan.