Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dyr psykoterapeututbildning syns i utbudet

Från 2012
Uppdaterad 14.11.2012 08:38.
Ekåsens spykioatriska sjukhus i Ekenäs i vårbild,
Bildtext För att få psykiatrisk vård på svenska finns risken att man får åka ända till Ekåsen i Raseborg.
Bild: YLE / Marga Sandström

Det är brist på svenskspråkiga psykoterapeuter i huvudstadsregionen.
Bristen beror delvis på att utbildningen är dyr för den som vill bli psykoterapeut, delvis för att behovet ökat.

Vill man specialisera sig till psykoterapeut får man punga ut med ungefär 15 000 euro för utbildningen. För tillfället erbjuder endast Helsingfors Psykoterapiförening utbildning i Huvudstadsregionen, men efter årsskiftet ska ett djupare samarbete med universitetet inledas. Prislappen kvarstår ändå - det som kostar är terapin som den studerande själv måste gå igenom.

Psykoanalytiker Ulrika Segercrantz säger att det i nuläget inte finns några psykoterapeuter alls i flera av Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts verksamhetsställen.

- Behovet är stort för att när vi vill tala om känsliga saker är det viktigt att vi får använda vårt modersmål. Också tabun kring att gå i terapi har minskat och fler söker sig till psykoterapi.

Hon tycker också att tröskeln för att få gå i psykoterapi borde sänkas. Det är inte helt lätt att få ett utlåtande från en psykiater för att sedan få gå i psykoterapi.

- I och med att trycket inom vårdsektorn ökar hela tiden skulle det vara bra med människor som är specialiserade på den här sidan av illamående, säger Segercrantz.

Läs också
: HNS lyckas inte koordinera svensk psykvård