Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny storm kring Trafik- och kommunikationsministeriet

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:26.
Bildtext Merja Kyllönen (bilden) misstänks ha fört riksdagen bakom ljuset.
Bild: Yle

En promemoria från Trafikverket uppger att planerna på att förbättra riksvägarna kan komma på skam, rapporterar Ilta-Sanomat. Promemorian är tydligt Merja Kyllönens tilltag, skriver tidningen. Trafik- och kommunikationsministeriet förnekar att det ligger bakom listan på projekt som skärs ned.

Enligt promemorian skulle vägförbättringsprojekten skäras ner med hundratals miljoner euro. Nedskärningarna gäller bland annat riksväg 8 mellan Åbo och Björneborg. Förbättringen av vägen har beräknats kosta 210 miljoner euro men enligt promemorian skulle summan skäras ned med till och med 150 miljoner euro.

Enligt Trafik- och kommunikationsministeriet är Trafikverket ursprunget till listan, som kom som en överraskning för Kyllönen. Ministeriet uppger att det ännu inte har behandlat listan.

Tidigare trafikminister och centerriksdagsledamoten Anu Vehviläinen skrev tidigare i ett pressmeddelande att det verkar som om riksdagen har blivit vilseledd i den trafikpolitiska redogörelsen. Hon misstänker att trafikminister Merja Kyllönen inte har fått riksdagens välsignelse att skära ner vägplanerna.

Enligt Vehviläinen underrättade Kyllönen på inget sätt riksdagen om nedskärningsplanerna, då den behandlade den trafikpolitiska redogörelsen och fattade beslut om de planerade projekten för valperioden.

Flera oppositionspolitiker har redan utdömt listan.