Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nato: Islandsuppdraget övning

Från 2012
Uppdaterad 15.11.2012 20:48.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Ramussen säger att Finlands och Sveriges eventuella deltagande i övervakningen av det isländska luftrummet handlar om övning och träning i anslutning till övervakningen.

Flygplanen kommer att vara obestyckade, sade Fogh Rasmussen vid en presskonferens med statsminister Jyrki Katainen i Helsingfors i dag. Finländska flygplan kommer heller inte att delta i identifiering av oidentifierade flyg - det uppdraget sköts enligt generalsekreteraren av Nato-länder.

Fogh Rasmussen lyfter fram operationen som ett konkret sätt att stärka det nordiska försvarssamarbetet – något som han varmt stöder.

Statsminister Katainen karaktäriserar för sin del Islandsuppdraget som en övning av samma slag som man redan tidigare genomfört tillsammans med andra nordiska länder.

"Inte ett steg mot Natomedlemskap"

Fogh Rasmussen tog avstånd från påståendena att ett finländskt deltagande skulle vara ett steg mot ett finländskt Natomedlemskap. Övervakningen har enligt generalsekreteraren ingenting med Finlands eventuella Natomedlemskap att göra. Han sade också att ett finländskt ja eller nej till Islandsoperationen inte på något sätt påverkar landet relation till Nato.

Forskaren vid Utrikespolitiska institutet Charly Salonius-Pasternak sade redan i går att Finland kommer att delta i Islandsövervakningen bara i övningssyfte. Salonius-Pasternak skrev i går på Twitter att Finland bara kommer att övningsflyga på Island och inte delta i övervakningen. Han sade att han har fått uppgiften från en säker källa men nämnde inte vilken källan är.

"Bra med samarbete inom krishantering"

Utrikesminister Erkki Tuomioja diskuterade samarbetet mellan Finland och Nato under Fogh Rasmusens hans besök i Finland. Tuomioja anser att det är bra att Finland och Nato samarbetar till exempel inom internationell krishantering. Också samarbetet mellan Nato, EU och FN kom upp till diskussion.

Fogh Rasmussen träffade också president Sauli Niinistö på Talludden.

Läs också Natos generalsekreterare på besök

Diskussion om artikeln