Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Samjourens svarare fortfarande finskspråkig

Från 2012

Telefonsvararen vid hälsocentralernas samjour i Borgå ger fortfarande instruktioner bara finska. Ett nytt meddelande har beställts av företaget som har hand om tjänsten, men inget har hänt sedan YLE Östnyland påtalade bristen för snart tre veckor sedan.

YLE Östnyland berättade i slutet av oktober att svararen vid hälsocentralernas samjour endast hälsar på svenska. Sedan följer instruktioner för den som ringt, men endast på finska. Då lovade ledande läkare Lars Rosenberg att det är ett misstag som skulle åtgärdas meddetsamma.

Tre veckor senare har inget hänt.

- Beställningen är gjord, men det svenska företaget som har hand om tjänsten har inte hunnit göra något åt saken ännu, beklagar Rosenberg. Jag ska be samjourens avdelningsskötare ringa dem och skynda på ärendet.

Samjourens svarare har låtit lika i nästan ett år, men enligt Rosenberg har inga kunder klagat på den bristfälliga betjäningen. Så borde det inte vara, säger Rosenberg. Speciellt då det gäller hälso- och sjukvård är det viktigt att få service på sitt eget språk. Enligt Rosenberg är det inte frågan om ett medvetet val utan en lapsus som skett då man inte tänkt efter.