Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hot om nedskärningar i EU:s jordbruksstöd

Från 2012
Uppdaterad 16.11.2012 10:03.
Regntunga moln över jordbruk.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det finländska jordbruket kan komma att drabbas hårt i EU:s budgetförhandlingar för den kommande sjuårsperioden 2014-2020. Lantbrukarcentralen MTK räknar med att det i värsta fall blir en sänkning av inkomsterna med 14 procent. Det här om ett kompromissförslag från Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy godkänns.

Det börjar dra ihop sig till beslut kring EU:s sjuåriga budget. Förhandlingarna hittills har varit svåra och tanken är att saken ska lösas vid nästa veckas toppmöte på torsdag och fredag. En stor del av EU:s budget går till jordbruksstöd. Det har förekommit olika förslag, men på Lantbrukarcentralen MTK har man fått ta del av ett förslag som oroar.

- Det är stort och dramatiskt. Van Rompuys papper som vi fick igår kan innebära ganska dramatiska procentnedskärningar för lantbruksbudgeten, säger Simo Tiainen, direktör för lantbrukarcentralen MTK:s kontor i Bryssel.

Enligt de uppgifter som MTK har fått ta del av skulle det bli en 6 procents nedskärning av det direkta jordbruksstödet. Nedskärningen då det gäller budgeten för landsbygdsutveckling skulle vara 9 procent. För den enskilda bonden skulle det ha stor betydelse.

-Vi har kalkylerat att det ska vara 14 procent lägre jordbruksinkomst om vi räknar det statiskt. Det har en stor betydelse, säger Tiainen.

Dragkamp mellan läger i EU

EU är uppdelat i två läger inför toppmötet. Finland som hör till nettobetalarna som har bildat gruppen "Friends of better spending", ungefär vännerna för en bättre hushållning, medan nettomottagarna, främst i syd- och östeuropa har bildat gruppen "friends of cohesion" alltså vänner av sammanhållning. Dragkampen pågår och det blir tuffa förhandlingar. Finland vill ogärna öka EU:s budget särskilt mycket, men ogärna minska på jordbruksbudgeten.

Å andra sidan vill regeringen satsa på lantbruksutvecklingen. Och det är den som särskilt skulle drabbas, i van Rompuypappret. Regeringens EU-politiska ministerutskott ska nu på morgon slå fast Finlands positioner inför toppmötet.

Jordbruksminister Jari Koskinen meddelar Yle Nyheter att han inte kan kommentera det här eftersom det är Europaminister Alexander Stubb som håller i frågan om EU:s budgetförhandlingar för finländsk del. Koskinen påpekar att det finns andra förslag också från kommissionen och från ordförandelandet Cypern, så sammantaget kan man konstatera att läget är helt öppet.

Flera bönder tänker i alla fall följa statsminister Katainen till flygplatsen nästa vecka då han flyger till toppmötet för att uppmana honom att fatta goda beslut för de finländska jordbrukarnas del.

Diskussion om artikeln