Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Forskare orolig över få manliga studerande

Från 2012
Uppdaterad 16.01.2015 13:05.
Det tar cirka fem år att utbilda sig till tandläkare (odontologie licentiat). Bild: Yle
Bild: Bild: Yle

På veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet är de manliga studerande bara en på tio. Det här är ett extremt exempel på trenden att allt fler kvinnor studerar vid universiteten. Nästan två tredjedelar av finländarna som är mellan 25 och 29 år och har högskoleexamen är kvinnor.

Vid veterinärmedicinska ser könsfördelningen inte ut att bli jämnare, snarare tvärtom. Ifjol antogs nämligen bara en man och 48 kvinnor till utbildningen.

- Kvinnor är inga dåliga studeranden men vi skulle behöva fler män på den här utbildningen. Kanske inte så mycket för studierna utan för att arbetslivet klart efterlyser en jämnare könsfördelning, säger dekanus Antti Sukura.

Han säger att andelen som söker till utbildningen är densamma som antas. Enligt honom vet inte alla abiturienter vad veterinäryrket går ut på. De flesta tror att det bara handlar om att ta hand om husdjur. Något som uppenbarligen tilltalar kvinnor.

jag är väldigt orolig om det här betyder att vi håller på och uppfostrar våra flickor och pojkar på så olika sätt så att de skickas åt helt olika håll i arbetslivet

Atte Sandelin studerar veterinärmedicin för fjärde året och på hans årskurs går det 70 kvinnor och 6 pojkar. Han funderar att kvinnor i dag kanske är mera motiverade för teoretiska studier. Han har flera manliga kompisar som säger att de inte orkar med det teoretiska.

Anders Ahlbäck
Bildtext Historikern och mansforskaren Anders Ahlbäck forskar vid Stockholms universitet i höst.
Bild: Ann-Sophie Sandström

- Flera av mina kamrater säger att de inte orkar studera.

Anders Ahlbäck vid Åbo Akademi är historiker och har forskat om manlighet. Han gästföreläser i höst vid Stockholms universitet.

- Jag är orolig om segregationen mellan könen håller på att förstärkas, och jag är väldigt orolig om det här betyder att vi håller på och uppfostrar våra flickor och pojkar på så olika sätt så att de skickas åt helt olika håll i arbetslivet.

Radar: - Pojkar i skolan

Programmet är inte längre tillgängligt

Anders Ahlbäck utgår ändå från att fenomenet är kulturellt betingat. Det vill säga att pojkarna uppfostras till att vara stökigare och bråkigare vilket inte passar lika bra i högskolevärlden som en mera tystlåten och uppmärksam flicka.

- Eftersom de här skillnaderna handlar om kultur så betyder det också att vi kan åtgärda saken.

Läs också
Ojämställd skola för pojkarnas del

Mer om ämnet på Yle Arenan