Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Beatles kommer igen - på vinyl

Från 2012
Uppdaterad 16.11.2012 11:54.
beatles, abbey road
Bild: EPA/ANDY RAIN

The Beatles hela produktion släpps på nytt som vinylskivor. Enligt skivbolaget har man värnat om den ursprungliga andan genom att kombinera modern teknik med teknik från 1960-talet.

The Beatles musik gavs ursprungligen ut som lp-skivor. Efter det har bandets produktion sålts som bland annat c- och vhs-kassetter, cd- och dvd-skivor, som The Beatles: Rock Band-spelet och på iTunes.

Många fans som föredrar vinyl har ansett att det moderna ljudet på cd-skivor och i ljudfilerna är för skrällande och tunt. Fansen har saknat det varma ljudet som lp-skivor har.

Skivbolagen har noggrant följt vinylskivornas charm och när Abbey Road släpptes som vinyl 2009 i USA blev det en framgång som sannolikt ledde till att hela Beatles-produktionen nu utkommer på vinyl.

Försäljningen av vinylskivor har de senaste åren pekat uppåt. Men trots det är mängderna som säljs på en helt annan nivå än under lp-skivornas glansperiod. Till exempel i Finland handlar det numera vanligtvis om hundratals sålda skivor.

Priset på ursprungliga Beatles-lp-skivor har beroende på skivans skick varierat mellan under hundra euro till flera tusen euro bland musiksamlare.

Beatles-skivorna som nu släpps är stereoversioner. Nästa år ska Beatles-skivorna släppas i monoversioner.