Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vandasjukskötare vill titta under motorhuven

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 10:53.
Mopedbil
Bildtext Hälsostationen i Vanda jämför männen med bilar

Nu skall alla medelåldersmän i Vanda på besiktning. I praktiken betyder det en gratis hälsogranskning för alla 35-45 åriga män.

Det här görs för att bättre kunna förebygga till exempel hjärt-, och kärlsjukdomar och åldersdiabetes bland just männen.

Det hela marknadsförs i biltermer och Vanda stad skriver att man på hälsostationen vill titta under motorhuven och kolla oljan, hästkrafterna och körstilen, i stället för att prata om sockervärden och kolesterol.

Mårten Forsskåhl är Vandabo och han hör till dem som staden försöker locka med i Mannen 40 projektet. Han tycker att det låter bra med en gratis hälsokontroll.

- Det är tio år sen jag senast var på en hälsogranskning så det börjar väl vara på tiden nu.

"Fånigt med biltermer"

Forsskåhl tycker att det låter lite fånigt att tala om biltermer, men han konstaterar att det säkert föder roliga diskussioner kring morgonmålsbordet.

Pertti Sopanen är hälsoservicechef i Vanda och han tycker att det är bra med lite alternativ marknadsföring. Om man på det här sättet kan locka männen att ta vara på sin hälsa så är det bara positivt.

I fjol avslutades ett motsvarande projekt i Kyrkslätt. Där var man nöjd med slutresultatet. Under de tre följande åren utförs hälsogranskningen, som består av en grundlig undersökning samt blodprov, i Vanda. Om besiktningarna bär frukt och tillräckligt många män deltar hoppas man kunna fortsätta med motsvarande verksamhet också i framtiden.

Mannen 40 är ett samarbetsprojekt mellan Vanda stad och Helsingfors universitet. Hälsogranskningarna görs i Björkby och Korso hälsocentraler med start i december.

Projektets webbplats.