Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Socialverket: "Barnets bästa avgör"

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 10:26.
Juha Jokinen, chef för klientstyrnignen i Helsingfors
Bildtext Juha Jokinen på Socialverket.

Det är inte priset på barnskyddstjänsten som avgör var omhändertagna barn placeras, det intygar chefen på enheten för klienthandledning vid socialverket i Helsingfors. Han svarar på kritik från Barnavårdsföreningen som blev utan avtal i den senaste offertrundan.

- Om ett omhändertaget barn behöver placeras på barnhem, ska vi se efter att få en plats enligt barnets behov, oberoende av kostnader, säger Juha Jokinen på Helsingfors socialverk.

- Jag kan förstå att kommunen vill veta vad den köper, men då ska vi konkurrera så att det är kvaliteten som styr, inte dygnspriset. Man kan inte producera vård utom hemmet eller barnhemstjänster med reapris, säger Pia Sundell på Barnavårdsföreningen i Finland som driver ett barnhem på svenska i Tölö.

Både familjevård och anstalter behövs

Enligt den förnyade barnskyddslagen som trädde i kraft i år ska omhändertagna barn i första hand placeras i familjer - inte på anstalt.

Kritikerna menar att det här ger dåliga förutsättningar för de barn som har allvarliga porblem och skulle må bäst av vård i anstalt. Dessutom betalar kommunerna mindre för anstaltsvård än för vård i fosterfamilj.

- Det är absolut barnets intressen som avgör var han eller hon placeras och kostnaden är en sekundär fråga, säger Juha Jokinen på Socialverket.

Enligt honom är också vården på svenska är garanterad eftersom tio av barnhemmen som nu fick kontrakt med Helsingfors kan ge service på svenska.

Läs också Svårt att få barnhemsplats på svenska