Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I skidtunneln är skidsäsongen redan i gång

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 08:38.
Bild: Yle/Johanna Brink

Radio Vega Åboland: Skidan slinter redan i Pemar

Programmet är inte längre tillgängligt

Ute är det bart och flera plusgrader men skidsäsongen är redan i full gång - i skidtunnlarna.

I skidtunneln i Nystad har hösten varit livlig från första början, med klart fler besökare än i fjol, och i Pemar börjar man också komma i gång efter vissa problem i början av hösten.

- Det är klart att det är värdefullt, tack vare skidtunneln får man skida. Det är inte så stor skillnad jämfört med att skida ute förutom att naturupplevelsen kommer bort, säger Bror Andersson, som har kommit ända från Nagu för att åka skidor i skidtunneln Paippi i Pemar.

Det känns kallt och vintrigt inne i skidtunneln - men det beror nog mest på att kroppen inte har hunnit vänja sig vid vinterkyla ännu. Några minusgrader och ganska idealiskt skidföre är det som besökarna bjuds på.

Vädret spelar förstås en betydande roll för besökarantalet och skidintresset över huvud taget. De goda skidförena under de senaste vintrarna har gett hela skidsporten ett uppsving och därmed också gjort gott för kommersen, menar Vesa Oksanen, som är företagare i skidtunneln i Pemar.

- Den här säsongen var lite problematisk i början, då man delvis misslyckades med att tillverka och lagra ny snö för skidspåret, men nu börjar det se bättre ut, säger Oksanen.

Som kuriosa kan man tillägga att de svenskspråkigas andel av kunderna i skidtunneln i Pemar enligt Oksanen är glädjande stor.