Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga framsteg under eurogruppens möte

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 13:13.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Eurogruppen lyckades i natt inte fatta något beslut om nödlånen till Grekland. Efter ett maratonmöte som avslutades för en dryg timme sedan gick finansministrarna trötta hem utan ett avtal.

- Jag vet inte när Grekland får sin nästa lånerat utbetald. Vi är väldigt imponerade över vad Grekland har gjort under de senaste veckorna. De har genomfört alla de punkter som de har rekommenderats att göra. Grekland har levererat, nu är det vi som ska leverera, sade eurogruppens ordförande luxemburgaren Jean-Claude Juncker. Men någon leverans blev det åtminstone inte i natt. I ett möte som slutade först vid halv sextiden i morse.

Han sade vidare att eurogruppen är nära en överenskommelse och att det inte råder några stora politiska åsiktsskillnader. Det handlar snarare om att det måste göras finansiella beräkningar, så det är av tekniska orsaker som mötet ajourneras.

Ett nytt extra eurogruppsmöte har satts in på måndagen den 26 november och då har man förhoppningsvis räknat klart.

Grekland vill ha två år extra

Den stora stötestenen i förhandlingarna har hela tiden varit hur man får ner den grekiska skuldnivån till en hållbar nivå, den hotar att stiga till 190 procent av bruttonationalprodukten de närmaste åren. För att den ska anses vara hållbar och hanterbar måste den ner till 120 procent av BNP, och det var tänkt att ske om åtta år, 2020.

Men eftersom Grekland vill ha ytterligare två år tid på sig innan man börjar visa ett rejält överskott i budgeten och kan korta av sina lån i en snabbare takt, så är det ytterligare två år extra, till 2022, innan Grekland kan stå på egna ben och få egen finansiering på den fria marknaden.

Många fler möten om Grekland att vänta

Grekland säger att man akut behöver de 31 miljarder euro som landet har lovats för länge sedan, men nu får landet ytterligare försöka hanka sig fram i väntan på utbetalningen. På måndag blir kanske en överenskommelse klar och efter det ska åtminstone den tyska förbundsdagen behandla frågan och så behövs det ännu ett extrainsatt möte för att besluta om att överföra pengarna till Grekland.

De flesta har redan tappat räkningen på hur många extramöten om Grekland som har hållits under de senaste tre åren. Nattens utdragna variant kan kanske kallas för en bordläggning till måndag snarare än ett misslyckande. Finansminister Jutta Urpilainen har lovat en presskonferens i förmiddag innan hon reser hem. Då kanske det klarnar vilka smärtpunkterna var den här gången.