Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sarvsalö uppdelat i två läger

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 11:35.
Bildtext Alla invånare på Sarvsalö vill inte höra till vattenandelslaget

Konflikten på Sarvsalö i Lovisa om dragningen av vattenledningen blir allt djupare. Två polisanmälningar är gjorda och invånarna är i praktiken uppdelade i för och emot.

Christer Nikander hör till de som anser att man inte kan dra vattenledningarna under mark vars ägare säger nej. Nikander säger att det är illegalt, men att andelslaget visserligen kan få rätt till det om de ansöker om att få det. Det har man inte nu gjort - inte i alla fall den officiella vägen, menar Nikander.

Motståndarna är också oroliga för att vattenandelslaget ska söka om så kallat verksamhetsområde i framtiden, vilket i praktiken skulle tvinga de hushåll - under vilka vattenledningen löper - att ansluta sig till vattenledningen.

Vattenandelslagets vice ordförande Dan Högström säger att Helsingfors är full av servicetunnlar, parkeringsgrottor, metrotunnlar och befolkningsskydd - det vill säga allmännyttiga funktioner. Vid byggande av sådana, behöver staden inte kontakta till exempel bostadsaktiebolag för att få lov för sprängning och byggande. Samma principer gäller också dragning av vattenledningar, menar Högström.

Det har gjorts två polisanmälningar mot vattenandelslaget. Högström tror inte att de kommer att leda någonvart.