Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Amfetaminet allt vanligare i Östnyland

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 11:38.
Amfetamin
Bildtext En fjärdedel av knarket i Östnyland är amfetamin (arkivbild).
Programmet är inte längre tillgängligt

Amfetaminhandel i Sibbo, omfattande hashring i Lovisa och knarkliga som operar från Borgå - det är några av den senaste tidens nyhetsrubriker relaterade till knark i Östnyland.

Kriminalkommissarie Peter Fagerholm vid polisen i Borgå, menar att förekomsten av amfetamin i Östnyland är rätt hög. Rentav uppemot en fjärdedel av alla narkotiska preparat i regionen är amfetamin - en rätt så tung drog. Det vanligaste preparatet är ännu kannabis. Odlingarna blir fler och det är också vanligt att bilister åker fast för att köra kannabispåverkade.

Det näst vanligaste preparatet är hasch och på tredje plats kommer amfetamin. Till all lycka påträffas preparatet sällan hos unga personer, säger Fagerholm. De som åker fast för amfetamin är oftast personer som tidigare haft med polisen att göra - personer vars brottsliga verksamhet utgår från att få pengar till droger.

Knarkbruket i Östnyland är trots allt en ganska dold verksamhet, menar Fagerholm. Till exempel kom haschringen i Lovisa som en överraskning för polisen. Trots en rätt dold verksamhet, är knark rätt vanligt bland ungdomar. Vad det är i det önstyländska samhället som förändrats och som möjliggjort en ökad användning av narkotiska preparat, kan kriminalkommissarie Peter Fagerholm inte uttala sig om.