Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elever äter hellre matsäck än skolmat

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 19:01.
En tallrik med skolmat

Skolmaten har blivit blek och smaklös, det tycker flera elever och till och med en del lärare i Munksnäs högstadieskola i Helsingfors. Rektorn vädjar nu till föräldrarna att de ska övertala sina barn att ge skolmaten en chans.

Skolbespisningen konkurrensutsattes i Munksnäs och i höst kom skolserveringen dåligt i gång. Föräldrar berättar att deras barn inte vill äta av skolmaten och hellre tar med sig matsäck hemifrån. Men biträdande rektor Tora Renlund är beredd att ge godkänt åt stadens storkök Palmia som nu sköter matsalen.

- Det enda negativa är utseendet. Ibland kan det vara en grå sås på bleka makaroner. Men det är ju mat som kommer från ett centralkök och det kan vi inte påverka. Köksan gör sitt allra bästa.

Tillsatsämnet natriumglutamat slopades i Palmias mat efter påtryckningar från bland annat föräldrar. Därför smakar skolmaten nu lite annorlunda än förut och det här kanske ger mat som inte faller skoleleverna i smaken.

- Man måste tänka lite på vilka krav man ställer på skolmaten. Ska den fria till eleverna eller vara hälsosam, frågar Tora Renlund.

Vad tycker du själv är viktigast?
- Hälsosam och närande mat, definitivt. Men eleverna måste gå och äta. Att man inte ens går och tittar vad det är för mat, det ska inte föräldrar understöda.

Barn tar med egen matsäck, vad hälsar ni hem till föräldrarna?
- Jag skulle inte uppmana dem att göra det. Om barnen får pengar för att gå via butiken till skolan, vad köper de då från butiken som är mera näringsrikt?

Vad ska man göra för att barnen ska vilja äta av skolmaten?
- Det är en långsam process. De föräldrar som tar kontakt uppmanar jag att prata med sina barn och be dem gå till matsalen. Det är viktigt att föräldrarna stöder. Och föräldrar får gärna komma till skolan och smaka på maten själva om de vill. Jag kan också ge kontaktuppgifter inom stadens utbildningsverk om någon vill föra saken vidare.