Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad gör de finländska NHL-proffsen?

Från 2012
Uppdaterad 06.06.2016 13:08.
Mikko Koivu, Minnesota
Bild: YLE

NHL har drabbats av den tredje lockouten genom tiderna. Under den senaste lockouten lät Teemu Selänne reparera knäet. Vad gör han och de övriga finländska NHL-proffsen för tillfället?

Femtio finländska spelare har NHL-kontrakt. 96 svenskar har kontrakt med NHL-klubbar – alltså nästan dubbelt fler än finländarna. Fem NHL-klubbar har fler än en finländare i sina led. Sex NHL-klubbar har inga finländare.

Då artikeln publicerades fanns här en visualisering. Den togs bort 6.6.2016 då den inte längre fungerar tekniskt.

Hälften av finländarna får regelbundet speltid i NHL. Övriga spelar i AHL eller på lånekontrakt annanstans. 13 av de finländska NHL-proffsen spelar ingenstans under den pågående lockouten.

Dessa 13 spelare har inte många år kvar av spelarkarriären – deras medelålder är 33 år.

Medelåldern för samtliga finländare med NHL-kontrakt är 26 år. Yngst av dessa finländare är Olli Määttä. Han var inte ens född då Teemu Selänne debuterade i NHL.

Medellönen för de finländska NHL-proffsen som inte spelar under lockouten är 689 276 dollar. Månadslönen är räknad för tiden då NHL-grundserien pågår.

Spelarna behöver inte gå hungriga nu heller. De får ca 10 000 dollar per månad av spelarföreningen NHLPA under lockouten.

Största delen av finländarna med NHL-kontrakt spelar ishockey under lockouten. Merparten spelar i AHL och FM-ligan.

Spelarna har gjort väl ifrån sig. Över hälften av dem har snittat mer än 0,5 poäng per match.

Original-visualiseringen hittar du hos Yle Urheilu