Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samerna i Utsjoki vill ha enspråkigt samiska skolor

Från 2012
Uppdaterad 21.11.2012 21:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vad ska man göra för att öka majoritetens intresse för minoritetsspråken i Finland? Ett svar som några av våra politiker har slängt fram är tvåspråkiga skolor. Minoriteterna själva är inte alltid så pigga på det förslaget. Tv-nytt har besökt en tvåspråkig skola i Utsjoki.

Största delen av grundskolans dryga 60 elever undervisas på samiska i Utsjoki, men trots det här är det finskan som dominerar på rasterna.

- För 50 år sedan talade barnen samiska överallt och i alla situationer utom i klassen. I dag tycks samiska bara talas i klassen, säger Kati Eriksen, förälder och aktiv i samefrågor.

Hon hör till dem som gärna skulle se att man fick en enspråkig samisk skola till Utsjoki. Hon tror att det skulle stärka samiskan som språk. Här får hon medhåll av Torkel Rasmussen som håller på att doktorera i ämnet. Han har jämfört samiskan mellan barn som går i helt samiska skolor i Norge och barn som går i tvåspråkiga skolor.

Hans forskning visar att barn som går i en helt samisk skola använder samiskan också utanför skolan i betydligt större utsträckning än de barn som går i tvåspråkiga skolor.

Kati Eriksen tycker det är fint att kunna många språk, men samtidigt tycker hon att det är viktigt att värna om minoritetsspråken. Hon passar på att skicka en hälsning till finlandssvenskarna.

- Låt inte de svenskspråkiga skolorna bli tvåspråkiga. Åtminstone här i sameområdet har vi sett att minoritetsspråket är i en så mycket svagare position att det behöver allt stöd som det kan få.