Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstänkt läcka vid Talvivaara

Från 2012
Uppdaterad 27.02.2017 13:48.

En ny misstänkt läcka har uppdagats på Talvivaara gruvområde i Sotkamo.

Enligt Finlands naturskyddsförbund och rörelsen Stop Talvivaara har Kortelampi skyddsdamm börjat läcka.

Giftvatten ska ha läckt hundratals meter bort från själva dammen.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland säger ändå att det här inte stämmer. NTM-centralen utförde en granskning på gruvområdet i går. Enligt centralen är det normalt att vatten sipprar ut från skyddsdammarna.

Metallfabriken vid gruvan i Talvivaara fick på onsdagen tillstånd att inleda sin verksamhet igen efter en paus på drygt två veckor. Stora mängder giftigt avloppsvatten från gruvan läckte ut i omgivande vattendrag i början av november.

Misstron kring Talvivaara fortsätter i och med misstankarna om den nya läckan. Finlands Naturskyddsförbund kritiserar NTM-centralen för att fortfarande köra gruvindustrins intressen på bekostnad av miljön.

Miljöskyddschef Jouni Nissinen vid Finlands Naturskyddsförbund berättar att förbundet har flera aktivister som följer med händelserna på plats vid Talvivaara. Enligt aktivisterna har NTM-centralens tjänstemän inte synats till utanför gruvan. Enligt Nissinen tyder det här på att NMT-centralen lyssnar på Talvivaara och litar på den information gruvan ger.

NTM-centralen säger att man följer med situationen och skrider till åtgärder om mycket mer vatten börjar läcka ut. Situationen är inte ännu alarmerande, säger ingenjör Mika Pylvänäinen som jobbar med dammsäkerhet vid NMT-centralen i Kajanaland.

Diskussion om artikeln