Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Ensamme George" var inte ensam

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:34.
Galapagossköldpaddan är unik för öriket
Bildtext Galapagossköldpaddan är unik för hela öriket
Bild: Michaela von Kügelgen

Jättesköldpaddan Lonesome George som dog i juni i år var kanske inte den enda av sin art - som man tidigare trott.

Nu finns det genetiska bevis på att det kan finnas fler skölpaddor som är släkt med George. Enligt nya uppgifter finns det åtminstone 17 sköldpaddor som har liknande genetiska egenskaper som George. En del kan till och med vara från samma släkte, meddelar Galápagos nationalpark i ett utlåtande.

Det är experter från Yale University som har identifierat nio honor, tre hanar och fem unga sköldpaddor med samma gener som George. Forskare har jämfört mer än 1600 DNA-prov från år 2008 med Georges DNA.

Utdöende art

Enligt experter har det i tiderna funnits ungefär 300 000 jättesköldpaddor på Galápagosöarna. Arten blev kraftigt decimerad av valfångare och pirater under 1700- och 1800-talen som tog sköldpaddorna ombord på sina båtar för att ha färsk mat. Samtidigt hade de också med sig rovdjur till öarna.

George var uppskattningsvis 100 år gammal då han dog. Han hittades år 1972 på ön Pinta på Galápagos. Då trodde man att han var den enda av sin art. Man gjorde flera parningsförsök med George och honor från andra arter, men alla misslyckades.

Unikt djurliv

I dag finns det ungefär 20 000 jättesköldpaddor av tio olika arter på Galápagos-öarna som hör till Ecuador. Öarna ligger ute i Stilla havet cirka 1000 kilometer från Ecuadors kust.

Galápagos-öarna blev kända då Charles Darwin besökte området år 1835. Darwins besök blev grunden för hans evolutionsteori. Ögruppen har varit ett UNESCO:s världsarv sedan år 1978 tack vare det unika djurlivet och den unika naturen.

Michaela von Kügelgen