Örtte
Egentligen är det ju synd att vi skickar efter en massa teer från Kina och Indien när vi har så många goda örter att göra te av här hemma. Av det som växer i trädgården kan man enkelt göra en blandning som blir ett både vackert och gott vardagste.
Örtte
Mängd: 2 personer
Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min
Ingredienser
- 1 liter (l) hallonblad - För hallon- och rosente
- 1 deciliter (dl) citronmeliss - För hallon- och rosente
- 1 nypa rosenblad - För hallon- och rosente (till dekoration)
- 1 liter (l) pepparmynta - För myntate (man kan också använda krusmynta)
- 2 deciliter (dl) isop - För myntate
- 1 deciliter (dl) ringblomma - För myntate (kronblad)
Instruktioner
Egentligen är det ju synd att vi skickar efter en massa teer från Kina och Indien när vi har så många goda örter att göra te av här hemma. Av det som växer i trädgården kan man enkelt göra en blandning som blir ett både vackert och gott vardagste.
Det är gott att ha en bas av örter som smakar ganska neutralt, och då är hallonblad min favorit. De smakar lite sött och faktiskt ganska mycket hallon. Sedan kan man krydda på hallonbladen med annat, t ex citronmeliss, mynta eller rosenblad. Jag tar oftast med lite färgstarka ätbara blommor som dekoration i teet, så att det ser vackert ut när man öppnar burken. Både smak, doft och estetik är viktigt!
– Alexandra –
Hallon- och rosente
Det här teet passar bra som sällskapste, eller på kvällen.
Myntate
Ett uppfriskande te som passar på morgonen eller efter maten.
Gör så här:
1. Plocka blommor och blad en torr och solig dag.
2. Bred genast ut dem till tork på en handduk, bricka eller ett myggfönster. Se till att luftcirkulationen är god och att örterna inte ligger i direkt solljus.
3. Örterna är torra när de går att smula sönder. Lägg dem i en lufttät burk och förvara mörkt, eller en snygg gammal kakburk i plåt.
4. När du kokar te, tag 2 tsk örter till en kopp hett vatten. Låt dra i fem minuter. Sila och njut!