Julgrötskaka med äppelmos och vinbär
Efter att någon hittat mandeln i gröten är det inte lika roligt att äta grytan tom. Det som blir över till förljande dag kan t ex blir en julgrötskaka som smakar bra med äppelmos och sockerfrostade bär.
Julgrötskaka med äppelmos och vinbär
Mängd: 1 person
Ingredienser
- 200 gram (g) risgrynsgröt
- 1.5 matsked (msk) strösocker
- 1 deciliter (dl) vetemjöl
- 1 st ägg - vispat
- 1 deciliter (dl) skorpsmulor
- 20 gram (g) smör - osaltat
- 1 st äppel - skalat, urkärnat och skuret i bitar
- 0.5 st citron - saften från en halv citron
- 1 matsked (msk) vatten
- 1 nypa kanel
- 0.5 deciliter (dl) pudersocker
- 50 gram (g) bär - frusna bär, gärna svarta vinbär
Instruktioner
Julgrötskaka
Värm julgröten på låg värme och låt en del av vätskan puttra bort så att gröten får en fast konsistens. Smaksätt gröten med socker och kanel.
Forma sen gröten till en fast kaka med hjälp av en rund form. Använd en färdig form eller tillverka en genom att klippa en ring från en stor, ren plastflaska.
Vänd sen den runda och platta grötkakan i vetemjöl.
Pensla sen kakan på alla sidor med ett vispat ägg och vänd den till sist i skorpsmulor så att den täcks på alla sidor. Nu är kakan dubbelpanerad.
Gör kakan fin och rund igen om den tappat formen.
För stekningen behövs osaltat smör. Om du inte har det så kan du massera bort saltet från vanligt smör under kallt rinnande vatten.
Stek kakan i en het stekpanna i rikligt med smör tills den fått en vackert gyllenbrun färg på båda sidor.
Äppelmos
Lägg ingredienserna i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme tills det går att röra äppelbitarna till ett mos.
Sockerfrostade bär
Lägg bären på ett stort fat, pudra sockret över bären genom en sil. Skaka fatet lätt så att bären täcks av socker på alla sidor.
Serveringsförslag:
Lägg julgrötskakan på en vacker tallrik, strö över sockerfrostade bär och ställ ett litet glas fyllt med äppelmos på tallriken.