Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Baconstubbar

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2013 17:48.

Ett recpet till en rätt som ackompanjerar fotboll på tv eller en diger brunsch på söndag förmiddag, baconstubbar med steksky.

Baconstubbar

Mängd: 1 person

Ingredienser

  • 1 st potatis - kokt
  • 1 st morot - kokt
  • 1 st äggula
  • 0.5 tesked (tsk) timjam
  • 0.5 tesked (tsk) vitlökspulver
  • 0.5 tesked (tsk) chilipulver
  • salt
  • peppar
  • 1 paket bacon
  • stekrester - (till stekskyn)
  • 1.5 deciliter (dl) rödvin - (till stekskyn)
  • 1 tesked (tsk) smör - (till stekskyn)
  • 1 tesked (tsk) honung - (till stekskyn)

Instruktioner

Baconstubbar

Mosa potatisen och moroten och blanda en äggula i moset så att det håller ihop bättre. Krydda moset med timjan, vitlökspulver och chilipulver.
Salta, peppra och blanda om.

Ta en handfull mos och forma det till en boll. Vira ett bacon runt bollen och forma den sen till en tjock liten stubbe. Gör så många baconstockar som moset räcker till.

Stek stubbarna på medelhög värme med baconet mot pannan och rulla på dem ibland. Stubbarna är klara då baconet fått färg på alla sidor, och moset är hett rakt igenom.

Steksky

Värm upp de köttiga stekresterna i en stekpanna. Tillsätt vinet och skrapa loss alla resterna från pannan. Tillsätt lite smör för att göra såsen fylligare, och lite honung om vinet smakar surt.

Salta och peppra och låt såsen puttra i någon minut. Häll sen stekskyn genom en sil så att bara en len sås blir kvar.

Serveringsförslag:
Häll försiktigt upp stekskyn på mitten av en tallrik, lägg baconstockarna på denna såsspegel och strö över en liten handfull lingon. Garnera med persilja.