Ostfondue med pizzakantskrutonger
Det är alltid trevligt att minnas gamla klassiker, och en av höjdarna är utan tvekan ostfonduen. För mysiga kvällar efter pulkaåkning eller när världen bör förbättras vid köksbordet.
Ostfondue med pizzakantskrutonger
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 1.5 deciliter (dl) vitt vin
- 5 deciliter (dl) ost - hård ost av olika sorter
- 1 klyfta vitlök
- 1 matsked (msk) olivolja
- 1 matsked (msk) maizena
- 1 nypa muskot
- 1 st pizzakant - (till krutonger)
- 1 klyfta vitlök - pressad (till krutonger)
- 1 matsked (msk) olivolja - (till krutonger)
Instruktioner

Ostfondue
Riv osten på ett rivjärn. Pressa vitlöken och fräs den i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Värm sen upp vinet i samma kastrull. Blanda ner den rivna osten i det heta vinet medan du rör om. Låt ostmassan smälta.
Pudra i en matsked maizenamjöl för att reda fonduen, alltså göra den fastare.
Låt försiktigt fonduen koka upp och krydda till sist med en liten nypa finmalen muskot.
Pizzakantskrutonger
Skär upp pizzakanten i sneda, diamantformade bitar. Skvätta lite vatten på bitarna för att mjuka upp dem. Fräs bitarna i olivolja tillsammans med den pressade vitlöken tills bitarna fått en fin färg och blivit krispiga.
Serveringsförslag:
Servera fonduen från en fonduekastrull, eller ställ en vanlig kastrull på en låg, eldfast ställning och lägg några tända värmeljus under.
Servera pizzakantskrutongerna från en liten skål. Använd fonduegafflar eller små olivgafflar för att doppa krutongerna i fonduen.