Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Jubileumstårta på Strömsö

Från 2012
Uppdaterad 20.03.2017 14:13.
Strömsös jubileumstårta
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Strömsö har fyllt 10 år och för första gången lagar Paul en tårta i Strömsös kök, jubileet till ära.

Jubileumstårta på Strömsö

Mängd: 1 tårta

Ingredienser

  • 300 gram (g) smör

  • 4.5 deciliter (dl) vetemjöl

  • 12 matsked (msk) kakao

  • 4.5 tesked (tsk) vaniljsocker

  • 6 st ägg

  • 9 deciliter (dl) socker

  • 4 st äggvita - (till marängbotten)

  • 2 deciliter (dl) socker - (till marängbotten)

  • 1 tesked (tsk) ättikssprit - (till marängbotten)

  • 1 matsked (msk) maizena - (till marängbotten)

  • 7 st päron - fasta (till inkokt päron)

  • ingefära - en bit (till inkokt päron)

  • 2.5 deciliter (dl) vitt vin - (till inkokt päron)

  • 1 deciliter (dl) socker - (till inkokt päron)

  • 1 st citron - (till inkokt päron)

  • 1 st vaniljstång - (till inkokt päron)

  • 2 deciliter (dl) grekisk yoghurt - lite avrunnen (till vaniljyoghurten)

  • 1 st vaniljstång - (till vaniljyoghurten)

  • 0.5 deciliter (dl) florsocker - (till vaniljyoghurten)

  • 2 deciliter (dl) florsocker - (till kakaoglasyren)

  • 3 matsked (msk) kakao - (till kakaoglasyren)

  • 3 matsked (msk) vatten - (till kakaoglasyren)

Instruktioner

Strömsös jubileumstårta
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Sätt ugnen på 175 grader C. Värm smöret så det smälter. Tillsätt socker och ägg. Rör i torra ingredienser. Smöra och mjöla en springform. Fördela smeten i två 20 cm:s formar. Baka i 25 - 30 minuter. Tag ut och låt svalna.

Marängbotten

Vispa äggvita, socker, ättika och hälften av maizenan till styv maräng. Smöra och pudra en form eller ett smörpapper med maizena. Stryk ut marängen till en 20 cm bred rundel (jämntjock) och baka i ugn på 140 grader C i 1 timme. Tag ut och låt svalna (gör gärna marängen dagen innan).

Inkokt päron

Skala päron och lägg i en kastrull. Hyvla ingefära tunt över päronen och slå på vitt vin och vatten så det täcker. Tillsätt socker, vaniljstång, citronskal och juice. Koka päron tills en kniv precis glider igenom. Riv hälften av päronen till mos och skiva övriga riktigt tunt.

Vanilj yoghurt

Dela och skrapa ur vaniljstång. Vispa vaniljfrö med yoghurt och florsocker.

Kakaoglasyr

Blanda samtliga ingredienser.

Tårtbygge.

Börja med en kladdkaka i botten. Stryk den med päronmos. Lägg en marängbotten på och täck med vaniljyoghurt. Toppa med en kladdkaka och stryk med kakaoglasyr.

Lägg päronskivor omlott runt om tårtan. Avsluta med att pudra mönster med florsocker och garnera med blommor och örter.

Mer om ämnet på Yle Arenan