Inlagda gurkor à la Kenneth Nars
Kenneth Nars tipsade i Min Morgon om vad man kan göra med höstens skörd. Här är ett klassiskt recept på inlagda gurkor. Han lade också in plommon i sprit och Johan Borgar tipsade bl.a. om saltade rönnbär som tilltugg.
Inlagda gurkor à la Kenneth Nars
Ingredienser
- frilansgurkor - små
- 3 deciliter (dl) vatten
- 1.5 deciliter (dl) vinäger - äppel- eller risvinäger
- 2 tesked (tsk) havssalt - grovt
- 5 matsked (msk) strösocker
Instruktioner

Kenneth Nars tipsade i Min Morgon om vad man kan göra med höstens skörd. Här är ett klassiskt recept på inlagda gurkor. Han lade också in plommon i sprit och Johan Borgar tipsade bl.a. om saltade rönnbär som tilltugg.
Gör så här:
1. Beräkna mängden lag som behövs, beroende på gurkmängd och antal burkar.
2. Koka upp vattnet, blanda i vinäger, socker och salt och rör om tills det löst upp sig.
3. Låt svalna en stund.
4. Skölj gurkorna och lägg dem i glasburkar, som kokats, upphettats i ugn eller rengjorts med ättiksprit.
5. Häll lagen över gurkorna i burkarna, så att det täcker alla gurkor.
6. Stäng locket och förvara kallt.
7. Gurkorna kan ätas redan efter några dagar och de håller i ca 2-3 månader.